VARMT VÄLKOMMEN ATT DELA DEN MED MIG

lördag 2 juli 2011

Midsommar i Malmköping.

Yngsta dottern har köp husvagn och har den på Malmköpings Camping. Denna midsommarhelg åkte jag och mannen dit för att fira helgen tillsammans med dotter och hennes familj. Jag har aldrig varit i dessa trakter förut, faktiskt visste jag inte ens var Malmköping låg , utan fick kolla kartan då dottern berättade att de fått campingplats där.
I Malmköping gör de en omoderniserad majstång. Så här såg de ut fram till mitten av 1800-talet. Sedan kom majstängarna som vi har nu, de med kors. Man vet inte riktigt varför. Kanske hade det med kyrkan att göra, inte vet jag . En tanke bara. Stången i Malmköping har istället för ett kors tre kransar som hänger horisontellt.
Tidigt på midsommaraftons förmiddag samlas Majstångsmakarna och andra för att färdigställa stången. De har träffats varje onsdag sedan vårdagjämningen och förberett genom att vika pappersblommor, tillverka girlanger och annat, berättar konferencieren.
Högst upp har de en tupp med fjädrar av strimlade öl- och läsk-burkar. Sen kommer en krans av liljekonvaljblad.
I mitten hänger en krans av löv och blommor, och längst ner en krans med ekblad, pappersblommor, ägg klädda i stanniolpapper och girlanger av vass och tyglappar.


Lite egendomligt förefaller denna skapelse för mig som är van sedan många år tillbaka med den "moderniserade" varianten. Sedan kallar jag den för Midsommarstång och inte som Malmköpingsborna för Majstång. Det är ju Midsommar och juni månad. Maj det har det ju varit för längesedan. Undrar varför de säger så, det var det ingen som berättade om.

Men en sak är i alla fall säker, ORGINELL det är den, Malmköpings stången

Lite lekar bjöds det på också. Svärsonen ställde in sig i ledet för att visa sina krafter. Men han måste ha gömt sig för inte kunde min kamera hitta honom. Han ville kanske inte vara med på bild.

Här är det säck -kappslöpning som gäller. Mina barnbarn föredrog att titta på istället för att deltaga. De tyckte det såg kul ut men vågade inte riktigt hela vägen. Får väl ta ett träningspass då de kommer hem på visit nästa gång.


När dansen runt stången började så var det ingen hejd på dansbenen hos mina små. Här är det Maya med två av sina nyvunna campingvänner som tar sig en sväng om.

Mamma Karin, Erik och Maya framför kameran. Själv var jag tvunge att släppa taget för att föreviga de mina. Jag kan tala om att barnen var på riktigt gott humör trots att de på detta fotot ser helt "gravallvarliga ut" *skratt*.


Här är dansen slut och alla har gått hem till sitt för att fira vidare. Vi likaså.

13 kommentarer:

 1. Det var den häftigaste midsomarstång jag någonsin sett, vacker och kul och fin!
  Ni hade det gott, kram
  Agneta

  SvaraRadera
 2. Jag säger också majstång.
  Ordet majstång har egentligen ingenting med månaden maj direkt att göra, utan kommer av verbet ”maja” som betyder ”att löva” eller ”att klä med gröna kvistar”. En majstång är alltså en stång klädd med gröna löv.
  I Norge och Danmark kallas midsommar för Sankt Hans. Det är Johannes döparens dag som egentligen är 24 juni! Kanske en förklaring till korset på majstången! :) Kram
  Hoppas du fick en liten förklaring!

  SvaraRadera
 3. Vilken fin midsommarstång ! Malmköping ligger inte så långt från där vi bor ca 5-6 mil. LER ! Ha en fin dag nu !

  SvaraRadera
 4. Oj vad fin majstång det var !!!! Fina kort f ö med. jag har ingen aning alls var Malmköping ligger, har inte ens hört talas om det. Ni verkar ha haft en toppenmidsommar iaf, här var det för kallt och blött för att vara ute.

  BS Tack bästaste Agnetha !!!!
  Visst är han jättefin lillprinsen vår ????
  Det blir lite si och så med bloggandet här också. Usch vad kvavt det har varit i några dagar nu, jag duschar och duschar så går det en stund så är man genomsvett och vill duscha igen.

  Det är bra med dig annars hoppas jag ???

  Tack och kramar

  SvaraRadera
 5. Precis så där vill jag att midsommarstången ska se ut. Kanske lite mycket färger men formen gillar jag.
  Vilket härligt midsommarfirende det blev för dig och de dina..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 6. skjut den här pilen ▬▬▬►till alla Du bryr dig om. Om du får 5 tillbaka, är du verkligen älskad ; )
  ♥¸.•´¯`♥ **
  (⁀‵⁀) ~ ~ ~.
  `⋎´ `¸.•°*”˜˜”*°•`

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Hallå frun !

  Förstår du har fullt upp eftersom du inte skrivit på ett tag, ville iaf visa att jag tänker på dig.
  Hoppas du mår och har det bra !!!

  Sommarkramar

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Har just skrivit en lång kommentar med opps så försvann den. Hälsar på här för första gången och har haft en trevlig stund. Gillar att du lagt ut korten på familjerna det blir så personligt.
  Fin midsommarstång den påminner om vår i Brevens Bruk.
  Ska ta en tur med hunden i den sköna kvällen snart. Han har legat som en plattfisk men nu kvicknat till. Finns det något härligare än våra svenska sommarkvällar. Jag njuter och önskar att jag inte behövde sova under dessa månader.
  Tack för titten jag kommer gärna tillbaka.
  Sommarhälsning från Love.

  SvaraRadera
 9. Hej !
  Var ine hos Rantamor och fick se att det stod Malmköping, klart jag haja till. Det är ju där min Dotter och Svärson har en fastighet.Har varit där för 6 år sedan lite drygt, minsta barnbarnet Felix fyller sju nu 13/7 och han var en lite spyende baby då,skrek och spydde ner hela mig, de hade gett honom apelsinjuice.

  Underbar Midsommarstång, aldrig sett något liknande.

  SvaraRadera
 10. Gud vilken midsommarstång,vacker och pampig,har väl aldrig sett på maken...
  Kram vännen!

  SvaraRadera
 11. Kikar in och önskar dig en go och trevlig fortsättning på sommaren! /SA

  SvaraRadera
 12. Har saknat dig jättemycket, men alla har fullt upp på sommaren, fattar jag med.

  BS Är jätteglad att höra från dig, det var ett tag sedan ! Känner igen det där med röra, folkkaos, för mycket liv och stök och en sinande ork. Det handlar som sagt var INTE om att man inte älskar dom, för det gör man med hull och hår, men man orkar inte med kaoset under längre tid. Ikväll gnällde pojkvaskern för han fick lägga sig kl 22 som maken och mig, igår hade han kompis som övernattade, då var de upp till närmare 01, inte kul !!!! Därför skickade jag honom och mig själv i säng redan nu, det finns gränser.
  Visst vore det perfekt med en gäststuga på tomten ??? En stoooor där alla barn med respektive fick plats, vore det bästa. Kunde man bjuda in dom på mat och kolla på tv eller spela spel, oordningen kunde de ha där.
  Gnäll på du, fattar vad du menar och det har inte ett dugg med avsaknad av kärlek till de små och stora avkommorna att göra ! Man är inte mer än människa, vill ha sin egen ordning och andrum med ibland. Kom hit och vila dig !!!!!
  Mormor Agnetha är kär i en ny kille, trodde du inte va ? Han blev 3 veckor igår och är jättego !! Morfarn är kär i honom med, ja inte den biologiska utan den ställföreträdande.
  Här har varit fullt upp med, först kom äldsta dottern med familj, vi hade jättetrevligt. Sedan var vi själva i 3 dar, så kom min syster & man, alla har hjälpt till och vi har haft det hur mysigt som helst. När alla åkt hem ramlade jag ihop i en hög och värken från Helvetet slog till, det börjar ge sig lite nu. Vet att den inre stress som det trots allt blir är orsaken och som grädde på moset skulle grabben prompt ha en kompis att sova här så snart alla andra åkt, då ville jag kräkas och flytta. Behöver lugn och ro för återhämtning nu ! Ingen verkar fatta det längre.
  Blir så trött på allt då !

  Så, nu har jag gnällt med.

  Gör INTE nåt efter alla barn och barnbarn åkt !!!!!! Röran är kvar tills du får krafterna åter !!!!

  Puss o Kram, sköt om dig och VILA
  !!

  SvaraRadera
 13. BS Mitt tel.nr. har en vän och den vännen har en man……..

  Tack, vad du är gullig !
  Tycker du med är en härlig person som jag gärna vill känna lite närmare, jag fattar !!! Är glad att du finns helt enkelt.

  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...