VARMT VÄLKOMMEN ATT DELA DEN MED MIG

söndag 31 oktober 2010

Halloweens vara eller inte vara........

Bilden lånad här.
Det råder olika meningar om firandet av Halloween om man läser runt i bloggvärlden. Några förkastar denna dag och tycker att den är ett riktigt otyg som endast tjänar kommersiella syften och konkurrerar med den seriösare allhelgonahelgen.
Men Halloween är en högtid som också kallas för Samhain och firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den till Sverige i början av 1990-talet.
Dock skall inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Det råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen. I USA ställer de hushåll som önskar påringning ut en tänd pumpalykta på farstutrappen och det kan vara en bra tumregel att följa även i Sverige.
Jag gillar firandet av Halloween och tycker det är bara roligt att få en påringning på dörren av alla dessa härligt utklädda "spökbarn". Varför ta detta ifrån dem? Då kanske vi ska börja att förkasta firandet av påsken också och stänga dörren för alla påskkärringar som står där på farstutrappan.
Nå vad blir det? BUS ELLER GODIS? Här blir det så klart GOOODIS!!!!

Om du vill veta mer om varför vi firar Halloween kan du läsa HÄR.

2 kommentarer:

  1. Halowen är 31 okt. Alla helgons dag är den 4 nov. Kram

    SvaraRadera
  2. Här blev det också godis!! Tycker nog att det inte är värre än någon annan helg, det blir vad vi gör det till som jag skrev till Rantamor, lite godis till ungar är inte hela världen. Det är väl bättre att de lägger en dags energi på att klä ut sig och måla skräckfyllt än att de sitter vid dator´n...(som jag gör nu...*skrattar*). Vi kan hedra våra avlidna ändå, var och en på sitt eget vis.
    Ha en riktigt skön söndag!
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...